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Acquisition Project - Questions and Answers 
 
 

QUESTIONS ANSWERS 
1. In the Grant Regulations on page 

21 of 40, line I, it states the 
following; 

 
The total estimated cost of land to 
be acquired. The estimate shall be 
based on an appraisal by a certified 
appraiser to substantiate the value 
of the property.  
 
Can you clarify what type or level of 
appraisal is required? A typical 
"certified appraisal" can take 
months to complete and cost 
several thousand dollars up front. 

Section 4970.10.4(d)(1)(I) requires the 
grant applicant to give an estimate of 
cost for the land to be acquired.  The 
section also requires the applicant to 
base the estimate on an appraisal by a 
certified appraiser. The applicant is 
provided flexibility in meeting this 
requirement within their agency 
guidelines.  
 
The applicant is not required to submit 
a written “certified appraisal” with their 
grant application. 

 


